Samenwerken met vertrouwen

Het werken op afstand, waartoe we met zijn allen gedwongen werden door Corona, betekent dat we elkaar moeten vertrouwen. Inmiddels blijkt dat de Coronaperiode meer gevolgen heeft en vooral langer duurt dan eerder gedacht. Meer en meer rijst de vraag: “Blijft men op afstand werken of ligt de voorkeur op werken op locatie?”

Vertrouwen en loslaten

Het werken in samenwerking met anderen vraagt sowieso een stuk vertrouwen. je vraagt aan je collega of hij/zij een klant wil bellen voor het inplannen van een afspraak. Je vertrouwt erop dat dit dan ook gebeurd en dat je het niet hoeft te controleren. Wanneer je dit wel moet doen, kun je beter zelf de klant bellen. Dat zorgt voor een grotere kans op overwerk, want ook andere taken kun je dan waarschijnlijk niet aan de ander toevertrouwen. De locatie waar je werkt maakt in de mate van vertrouwen geen enkel verschil. Het is vooral van belang dat je de ander de kans geeft om te laten zijn dat hij/zij vertrouwt kan worden, jij kunt dan op je kerntaken focussen en de ander voelt zich vertrouwt.

Elkaar vertrouwen zorgt voor snelheid

Elkaar kunnen vertrouwen is dus van belang, óók op de werkvloer. Een organisatie is een geoliede machine als men elkaar vertrouwt als persoon zowel als in de uitvoering van taken. Het elkaar vertrouwen zorgt ervoor dat er meer snelheid in de werkzaamheden komt. Er hoeft niet getwijfeld te worden of iets wel goed is, of gewacht op goedkeuring. En die keer dat iemand wél met een vraag zit, durft hij/zij met vertrouwen op een collega af te stappen voor hulp.

kern van vertrouwen

Vertrouwen is gebaseerd op vier kernen van geloofwaardigheid.

1. Integriteit
2. Bedoelingen
3. Capaciteit
4. Resultaat

Een wijs man zei ooit: “Perfecte mensen bestaan niet, perfecte bedoelingen wel”. Mensen met verstand van zaken komen geloofwaardiger over.  Van belang daarbij zijn, naast talent, de stijl en houding. Integer zijn betekent ook bescheidenheid en het tonen van moed. Niet alleen eerlijk zijn en regels volgen. Tot slot is het definiëren van resultaten van belang. Als je alles goed doet, kun je toch falen als de definitie van de resultaten niet klopt. En hoewel behaalde resultaten in het verleden geen toekomst bieden, laten we deze zeker meewegen in het oordeel.

Heb vertrouwen in jezelf

Vertrouwen hebben in anderen is niet mogelijk als je jezelf niet kunt vertrouwen. Er zijn meerdere methodieken om het vertrouwen in jezelf omhoog te halen. Zeg bevoorbeeld iets positiefs tegen jezelf als je in de spiegel kijkt. Hou jezelf voor ogen dat anderen ook niet perfect zijn, alle mensen maken fouten. Er zijn vele boeken, blogs en andere teksten over geschreven. Wil je je geloofwaardigheid een boost geven? Vergeet dan niet om transparant en integer te zijn. Neem verantwoordelijkheid voor je daden en zet fouten recht. Je zult dan bekend komen te staan als de collega die eerlijk is en waarop men kan bouwen. Vroeg of laat betaald zich dat uit.